Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

κρόκος αυγού

         
egg yolk

         

Ερμηνεία:

Οι πρόσφατες συστάσεις ότι τα όρια στη διατροφική χοληστερόλη πρέπει να μειωθούν πιθανότατα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την προπαγάνδα από τη βιομηχανία αυγών. Μετά την καταδίκη για ψευδή διαφήμιση, η βιομηχανία έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να πείσει το κοινό, τους γιατρούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι η διατροφική χοληστερόλη και ο κρόκος αυγού είναι αβλαβείς. 

Ωστόσο, υπάρχουν καλοί λόγοι για τις μακροχρόνιες συστάσεις ότι η διατροφική χοληστερόλη περιορίζεται σε <200 mg/ημέρα σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο αγγειακής νόσου. Σπάνια γίνεται κατανοητό ότι αυτό ουσιαστικά σημαίνει πολλά για  όλους τους ανθρώπους στις ανεπτυγμένες χώρες που αναμένουν να φτάσουν σε προχωρημένη ηλικία. Υπάρχουν άφθονα στοιχεία που αποδεικνύουν  ότι η διατροφική χοληστερόλη αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. 

Η κακή κατεύθυνση της βιομηχανίας αυγών επικεντρώνεται στα επίπεδα νηστείας της LDL χοληστερόλης, που αυξάνονται μόνο κατά ~ 10% από την κατανάλωση κρόκων αυγών. 

Ωστόσο, η κύρια επίδραση της δίαιτας είναι στη μεταγευματική κατάσταση: για ~ 4 ώρες μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά/υψηλή χοληστερόλη, υπάρχει οξειδωτικό στρες, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και αρτηριακή φλεγμονή. 

 Ένας μεγάλος (65 g) κρόκος αυγού περιέχει 237 mg χοληστερόλης, πολύ πάνω από το συνιστώμενο όριο - σχεδόν όσο ένα χάμπουργκερ 30 γραμμαρίων. Εκτός από την πολύ υψηλή περιεκτικότητα του κρόκου σε χοληστερόλη, η φωσφατιδυλοχολίνη στον κρόκο του αυγού οδηγεί, μέσω της δράσης του εντερικού μικροβιώματος, στην παραγωγή ν-οξειδίου τριμεθυλαμίνης [trimethylaminen-oxide (TMAO)], που προκαλεί αθηρωματοσκλήρυνση σε ζωικά μοντέλα. 

Τα επίπεδα της TMAO στο ανώτερο τεταρτημόριο μετά από μια δοκιμαστική δόση δύο κρόκων αυγού συσχετίστηκαν με 2,5 φορές αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, θανάτου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου σε ασθενείς που παραπέμφθηκαν για στεφανιογραφία[1].

Η διατροφική χοληστερόλη αυξάνει την ευαισθησία της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας στην οξείδωση, αυξάνει τη μεταγευματική λιπαιμία και ενισχύει τις δυσμενείς επιπτώσεις των διατροφικών κορεσμένων λιπαρών. 

Η διατροφική χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένων των κρόκων των αυγών, είναι επιβλαβής για τις αρτηρίες. Οι ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη χοληστερόλης. Η διακοπή της κατανάλωσης κρόκων αβγού μετά από εγκεφαλικό ή έμφραγμα του μυοκαρδίου θα ήταν σαν να κόψετε το κάπνισμα μετά από διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα: απαραίτητη ενέργεια, αλλά καθυστερημένη[2].



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

The Effect of Whole Egg Intake on Muscle Mass: Are the Yolk and Its Nutrients Important? Santos HO, Gomes GK, Schoenfeld BJ, de Oliveira EP.Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2021 Nov 1;31(6):514-521

Dietary cholesterol and egg yolks: not for patients at risk of vascular disease.Spence JD, Jenkins DJ, Davignon J.Can J Cardiol. 2010 Nov;26(9):e336-9.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: